Ayurveda Tijdens De Zwangerschap

Door: Eline Flux van Dandelien
Ayurveda tijdens zwangerschap

Hoera je bent zwanger! Een super bijzondere tijd waarin er veel gebeurd in je lijf. Ayurveda besteedt veel tijd en aandacht aan de zorg van de vrouw en de baby tijdens de zwangerschap. In dit artikel geef ik tips voor tijdens de zwangerschap.

Per maand worden er bepaalde voedingsmiddelen aangeraden die bijdragen aan de ontwikkeling van het kindje in die maand. Wil je hiermee aan de slag, neem dan contact op voor een 1-1 voeding & lifestyle consult zodat ik je advies kan geven die specifiek is afgestemd op jouw situatie. 

 

Tips

Voeding

Eet gezonde vers bereide voeding waar jij blij van wordt! Je mag extra nemen van de voedingsgroep zoet (madhuradi) dit vind je terug in boter, melk, rijst, jaggery (oerzoet), honing, walnoten en amandelen, kokos, verse groenten als pompoen, bietjes en courgette, druiven, rozijnen, dadels, vers vruchtensap en zoet fruit. Zoet heeft een opbouwende kwaliteit en wanneer je zwanger bent ben je letterlijk een kindje aan het laten groeien. Lekker eten waar je trek in hebt dus en houd het bij gezonde verse dingen, deze bevatten veel levensenergie (prana).  

Lichaamsbeweging

Probeer dagelijks lichte lichaamsbeweging te doen zoals wandelen en yoga. Fijne ademhalingsoefeningen zijn de ujjayi breath en anuloma viloma.

Geuren tijdens de zwangerschap

Sandelhout, lavendel (tijdens het tweede en derde trimester) en gentle baby. Je kunt geuren inzetten ter ontspanning maar ook een spray of roller maken die jou een fijn gevoel geeft. Deze geur kun je ook verspreiden tijdens je bevalling of wanneer je kindje geboren is. Let er op dat je pure etherische olie gebruikt. 

Slaap

Zorg voor een regelmatig slaappatroon en vermijd feesten tot diep in de nacht ;). Probeer je werk ook zo te plannen dat je genoeg rust en slaap krijgt en als je al kindjes rond hebt lopen, schakel dan af en toe hulp in zodat jij je rust kunt pakken.

Zwangerschapskwalen

Per trimester zijn er ook zwangerschapskwalen die je tegen kunt komen. Het mooie van Ayurveda is dat je veel in balans kunt brengen met hulp van kruiden, voeding en levensstijl.

Eerste trimester

Misselijkheid in de ochtend is iets wat veel voorkomt in het eerste trimester, dit komt door de verandering in hormonen en ook emotionele factoren spelen een rol. Bijgaand wat tips:

  • Neem 6 tot 7 kleine maaltijden zodat je elke keer kleine porties eet. Focus op kitchari.
  • Zorg voor frisse lucht en fris voedsel zoals fruit.
  • Gember helpt tegen misselijkheid, de kruidenformule Ayurcid en diffuse etherische sinaasappelolie.
Tweede trimester

In het tweede trimester kun je te maken krijgen met constipatie, dit komt doordat je baarmoeder steeds groter wordt en druk uit gaat oefenen op de dikke darm.

  • Drink ’s avonds voor het slapengaan een glas warme melk met een theelepel ghee.
  • Neem voor het slapengaan of ’s ochtends op een nuchtere maag rozijnen of een paar vijgen geweekt in water.
  • Bij winderigheid kun je warm water drinken na iedere maaltijd, Komijn, Koriander, Venkel thee of kauwen op een halve theelepel ajwain en een theelepel venkelzaadjes. Deze kun je het beste eerst roosteren.

Ook kun je last hebben van gezwollen voeten en ook dit heeft te maken met de groeiende baarmoeder. Een halfuurtje liggen met de voeten omhoog kan helpen of neem 2 keer per dag koriander, komijn thee.

Derde trimester

Het derde trimester zal je baby voor je gevoel echt in de weg gaan liggen en zal je je vermoeider voelen. Blijf je focussen op voedingsmiddelen uit de madhuradi groep, pak ‘s middags je rust als dat lukt en focus je op Vata dosha. Deze dosha gaat omhoog tijdens de geboorte en je kunt er nu al voor zorgen dat deze niet te veel uit balans raakt. Voeg extra ghee toe aan je voeding, maak rijstepap en smeer jezelf van top tot teen in met olie: Abhyanga. 

Over Eline Flux

Eline is Ayurveda en reiki therapeut en gespecialiseerd in begeleiding bij de preconceptie fase, de zwangerschap en de kraamtijd. Voor meer informatie over Eline en wat zij aanbiedt kun je een kijkje nemen op haar website of op haar Instagram