In het Westen zeggen wij: “Het zit in je genen”. Bij Ayurveda zeggen wij: “Je hebt een bepaalde Prakriti meegekregen”. Prakriti is veel meer dan alleen genen.

 

Als je naar het stukje van de genen zou kijken, dan kun je bijvoorbeeld zeggen:

* Ik ben Vata en vederlicht, de marathon, daar draai ik mijn hand niet voor om.

* Ik ben Pitta, atletisch en snel, die 100 meter sprint, daar draai ik mijn hand niet voor om.

* Ik ben Kapha en ik heb veel sterke spieren, die boomstam van 200kg, daar draai ik mijn hand niet voor om.

 

De bouw van het lichaam, of ruimer gezegd, de Prakriti, biedt mogelijkheden, waardoor het lichaam sommige prestaties gewoon beter kan uitvoeren. De geest wil dit en stuurt zo het lichaam aan. Passie en doorzettingsvermogen maken trots. En wat goed dat dat gebeurd. Alleen jij – en niemand anders – kan jou breken of maken. Doe er je voordeel mee.

 

Maar wat nu, als jouw lichaam je niet meer dat voordeel oplevert? Of als je alleen maar mensen op je pad lijkt te treffen die je willen breken? Wat nu als je lichaam en geest toch maar doorgaan en doorgaan en van het ene op het andere moment, zo lijkt het, zeggen “Bekijk jij het maar even. Ik kap ermee!” Je bent te ver gegaan. Jouw passie, doorzettingsvermogen en fysieke bouw hebben jou kapotgemaakt. En je bent daar te laat achter gekomen. Je bent opgebrand.

 

Gelukkig ben je, waarschijnlijk op de harde manier, erachter gekomen dat je opgebrand bent. Je staat voor een nieuw begin, want doorgaan zoals je bezig was betekent het einde van jou. Dit is een kans op een nieuw begin. Een kans om te werken aan een betere jij.

 

Een nieuw begin betekent veel keuzes. Veel keuzes betekent veel problemen. En daar zat je nou net niet op te wachten. Ayurveda kan jou weer op weg helpen en houden. Een Panchakarma om je lichaam schoon te maken. Een massage en yoga-oefeningen om nieuwe beweging in je lijf te krijgen. Meditatie om jezelf weer te ontdekken. En andere, vaak heel praktische dingen, om jouw leefstijl, geest en voeding in balans te brengen. In het I love Ayurveda Magazine met thema ‘Stress en burn-out’ lees je precies terug hoe je dit kunt doen. Dit magazine kun je hier aanschaffen. 

 

Een burn-out is het einde van lijden en de start van een nieuw begin. Zie de dingen zoals ze zijn. En dat is moeilijk. Maak je nieuwe keuzes wijs en verstandig. Voer je keuzes uit en kijk niet terug. Zet door zoals je altijd hebt gedaan. Alleen zo kom je weer vooruit. Jouw glans komt weer terug. Je kracht komt weer terug. Je passie komt weer terug. Met een groot verschil: je bent herboren. Een nieuw ‘Ik’ is gevormd. Een ‘Ik’ waar je nog jaren mee voort kunt. Respecteer jezelf en de ander en wees jouw beste ‘Ik’.

 

Over Chris Keilholtz

Chris is Ayurvedisch therapeut en eigenaar van praktijk ‘Ollie Wandelaar’. Voor meer informatie over Chris en wat hij aanbiedt kun je een kijkje nemen op zijn website. 

Meer van dit soort artikelen?