Een Pitta onbalans kan zich uiten in huidproblemen zoals psoriasis, eczeem en rosacea maar ook maagzuur, diarree en migraine op het fysieke vlak. Vanuit een psychologisch standpunt uit een Pitta onbalans zich in gevoelens van haat, boosheid, jaloezie en angst.
De Pitta dosha is dominant tijdens de zomermaanden en is gekoppeld aan de elementen vuur en water. Yoga houdingen die Pitta balanceren deze elementen en dienen dan ook verkoelend, kalmerend en liefdevol te zijn.
De volgende yogahoudingen zijn perfect om vlammen te blussen als de Pitta dosha iets te hard aan het branden is. En vergeet niet…als je de houdingen uitvoert; yoga is geen competitie. Het hoeft niet perfect.
Ga op handen en knieën zitten op de grond. Je handen onder je schouders en je knieën onder je heupen. Spreid de vingers wijd. Zorg dat je wijsvinger naar voren wijst. Het voelt alsof je hand iets naar buiten is gedraaid.
Vervolgens breng je langzaam je stuitje omhoog. Je strekt dus je armen en benen. Maak lengte van je kruin tot je staartbeen.
Zorg ervoor dat je billen het hoogste punt zijn, en dat je staat in een omgekeerde V-vorm. Je rug, nek en armen blijven in een rechte lijn. Maak lengte.
Lukt het niet om je benen helemaal te strekken, geen probleem. Buig ze dan, maar zorg voor de lengte in je rug. Probeer vanuit daar langzaam en rustig een voor een je benen te strekken met je hielen op de grond.
Breng je hoofd tussen je armen en duw weg vanuit de mat en let erop dat je schouders weg zijn van je oren. Kijk naar je knieën of schenen. Adem rustig door.
Zorg ervoor dat je lichaamsgewicht op je handen rust, en niet op je hoofd.
Breng je knieën rustig naar de grond gevolgd door de rest van je lichaam. Plaats vervolgens je handen naast je schouders en duw jezelf rustig omhoog. Span je billen aan om zo je onderrug te ondersteunen.
Deze pose heeft vele voordelen zoals het versterken van je ruggengraat en het stretchen van de schouders, borst, longen en buik. Het helpt ook bij bloedcirculatie, verlicht vermoeidheid en stress, en het verbetert het functioneren van het voortplantingssysteem.
Duw jezelf vanuit cobra terug op handen en knieën, breng je beide benen naar rechts, duw jezelf op je billen en zwiep je benen naar voren. Om goed rechtop te zitten kan je je zitvlees “aan de kant” duwen of eventueel een dekentje oprollen en onder je billen brengen zodat je wat makkelijker je rug kan verlengen. Breng je linkervoet tegen de bovenkant van je rechter dijbeen. Je benen maken nu een “4” vorm.
Adem in en breng je armen zijdelings boven je hoofd, adem uit, trek je navel in en reik naar voren richting je tegen zonder je rechterbeen te buigen. Lukt het niet om je voet te pakken, no worries. Je kunt je handen ook laten rusten op je enkel, scheen of knie. Zo ervaar je nog steeds alle voordelen van de pose. Buig over je uitgestrekte been, behoud een rechte rug. Blijf drie minuten in deze pose en wissel vervolgens van kant. Zit, adem en relax voordat je naar de volgende pose gaat.
Vanuit de vooroverbuiging breng je jezelf langzaam weer omhoog tot je rechtop zit. Vanuit daar rol je rustig af naar een rugligging. Blijf even liggen in savasana om de vorige oefening door te voelen.
Zet vervolgens je voeten op heupbreedte op de mat, dichtbij je billen. Je armen liggen langs je lichaam met je handpalmen naar beneden.
Breng je schouderbladen naar elkaar toe zodat je borst iets meer opent. Trek vervolgens licht je navel in waardoor ook je bekken iets kantelt. Duw dan, met je benen en ingetrokken navel, je heupen omhoog. Mocht dit niet fijn voelen, kan je altijd een meditatiekussen of een yoga blok onder je rug leggen ter ondersteuning. Zorg ervoor dat je knieën naar voren wijzen en niet naar binnen vallen. Wil je een iets uitdagendere variant, strengel dan je vingers in elkaar door ook je schouderbladen verder naar elkaar toe te brengen. Blijf jezelf omhoog duwen via je voeten en…blijf rustig doorademen. Je nek is lang. Dit doe je door je nek iets in te trekken. Adem zo rustig mogelijk in en uit.
Wil je uit de houding, breng je heupen langzaam naar beneden. Misschien wil je je knieën even naar elkaar toetrekken als counter pose om de ruggengraat te neutraliseren. Even heen en weer wiegen voelt ook fijn als mini massage.
Deze houding wordt ook wel, samen met de hoofdstand, de ‘koningin der yogahoudingen’ genoemd. Dit vanwege de vele voordelen voor het hele lichaam en de geest. Zo heeft het een positieve invloed op het metabolisme en de schildklier. Daarnaast gaat er zuurstofrijk bloed naar het hart doordat je omgekeerd staat, met een rustiger en kalmer gevoel tot gevolg.
Ga op je rug liggen in savasana. Je armen liggen naast je lichaam en je handpalmen zijn naar beneden. Houd je hoofd en nek op de vloer, adem in terwijl je beide benen tot 90 graden optilt Je kan ook eerst je knieën naar je toebrengen. Zet je de handen op je heupen en breng je schouderbladen naar elkaar toe. Je steunt op je ellebogen en onderarmen.
Duw je heupen zo ver mogelijk omhoog, zodat je borstkas naar je kin wordt gebracht. Blijf je rug met je handen ondersteunen en zorg ervoor dat je voeten recht boven je hoofd komen te staan. Span je buik lichtjes aan en kijk naar je navel. Haal in deze positie langzaam adem en richt je aandacht op de keelregio.
Om uit de houding te komen breng je de benen enigszins naar je hoofd en zet je de handen op de vloer. Met je hoofd op de vloer gebruik je de handen als rem om langzaam wervel voor wervel naar beneden te rollen.
Eindig deze serie oefeningen met een ontspannende savasana om de oefeningen die je zojuist hebt gedaan nog even goed door te voelen.
Lonneke gelooft er heilig in dat liefde voor jezelf van grote invloed is op je gezondheid en andersom. En ook dat er geen ‘one size fits all’ bestaat voor het aanpakken van een onbalans. Iedereen is anders en heeft dus ook iets anders nodig. Als Ayurvedisch voedings- en leefstijl coach, Reiki practitioner en yoga docent biedt ze via The Health Love Connection een divers aantal behandelingen en advies zodat klachten zoals een opgeblazen buik, hormonale onbalans en migraine tot het verleden gaan behoren.
Wil jij ontdekken wat jou helpt om de liefde voor jezelf en je gezondheid in balans te brengen, plan dan nu jouw afspraak in. Met kortingscode ILOVEAYURVEDA ontvang je nu tot 31 maart 2022 20% korting op jouw consult of behandeling. Je bent welkom in Haarlem en online.
Be in love with you and the rest will f(ol)low.