Wat zijn dosha's?

Jouw dosha vastgesteld vanaf je geboorte

Jouw dosha ligt vast vanaf je geboorte en bepaalt niet alleen jouw lichaamsbouw, geestelijke gesteldheid, vaardigheden en voorkeuren, maar ook hoe je reageert op bepaalde voedingsmiddelen, seizoenen, het weer en de uitdagingen van het dagelijks leven. 

Ayurveda maakt een onderscheid tussen drie verschillende dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. De dominantie van een dosha of meerdere dosha’s bepaalt jouw type. Al naargelang welke dosha domineert, onderscheiden we binnen Ayurveda het Vata-, Pitta- en Kapha-type en gemengde types. 

Het is daarnaast van belang een onderscheid te maken tussen jouw Prakriti dosha en je Vikriti dosha. Je Prakriti is jouw blauwdruk, je genetische aanleg, oftewel jouw geboorteconstitutie. Je Prakriti blijft je hele leven hetzelfde. Als binnen Ayurveda gesproken wordt over je Vikriti gaat dit over de huidige staat van jouw dosha en hoe deze zich uit in je geest en je lichaam. 

Je Vikriti kan afwijken van je Prakriti door allerlei omstandigheden zoals een voeding die niet past bij jouw Prakriti, een leefstijl die niet past bij jouw Prakriti, lange periodes van stress en ga zo maar door. Je Vikriti weerspiegelt zo jouw huidige onbalans. Wanneer je volledig in balans bent is jouw Vikriti gelijk aan jouw Prakriti: je huidige staat is precies zoals je van nature bent. Hierdoor ben je in balans. Het is dus van belang niet alleen te onderzoeken wat jouw Prakriti is, maar vooral ook wat jouw Vikriti is. 

Als je weet wat jouw dosha is, jouw Vikruti, kun je beginnen met deze in balans te brengen door middel van de juiste mindset, voeding en leefstijl voor jouw dosha. 

Inzicht in jouw dosha

Inzicht in jouw dosha helpt jou dus bij het beter begrijpen van jezelf, maar ook bij het maken van slimmere keuzes in het dagelijks leven. Keuzes die passen bij wie jij bent, waardoor jij volledig in lijn kunt leven met wie jij bent. Dit maakt dat je in balans bent en een gezond en gelukkig leven kunt leiden.